Gletsjertocht

Heb ergens afgelopen jaar op instragram een koppel gezien wat een mooi tripje had gedaan in Noorwegen. Een wandeling op een gletsjer in Noorwegen. Dit adresje heb ik toen ook opgeslagen en een pin op de kaart gezet. Je gaat dan eerst met een kajak ’t meer over, om daarna te wandelen naar en op de gletsjer!

Had gehoopt op een zondag de route te lopen, maar ze hebben er voor gekozen om dat niet te doen maar ik kon de maandag wel mee. Op de laatste tocht van het seizoen. Nooit over nagedacht dat ze dit niet het hele jaar doen. Op zich wel begrijpelijk als het weer slechter word, de paden gladder en waarschijnlijk onzichtbaar als het gaat sneeuwen. Dus een mazzeltje voor mij.

’s Ochtends aangekomen bij het vertrekpunt en mij gemeld bij de gids. Die gaf aan dat er nog twee anderen hadden gebeld en deze zouden aansluiten. Maar toen de tijd daar was, geen andere deelnemers! En vroeg of het dan wel door zou gaan. Het was namelijk niet het beste weer bij de start. Het weerbericht was ook niet heel gunstig gestemd, maar ja, het is de laatste van het seizoen, door een beetje regen laat ik mij nu ook niet tegenhouden.

Maar mij geluk was dat omdat het de laatste van het seizoen is, de spullen die aan de voet van de gletsjer liggen, ook opgehaald moeten worden, dus de gids moest hoe dan ook die kant op. Dus dat betekende voor mij een privé tour. Wel heel makkelijk. Wil je stoppen, sneller, langzamer of even even een foto schieten, geen probleem! Ideaal.

Nu moet ik zeggen dat ik watersport wel leuk vind, als ik zelf maar niet hoef te paddelen. Maar ja, deze tocht was alleen beschikbaar met een kajaktocht, dus hier maar even doorheen bijten. En ja, het scheelt, je paddelt met z’n tweeën in een kajak.

Het was een gezellige tocht, in de kajak en de rest van de wandeling. Het scheelt, de gids is grofweg mijn lengte, ietsje kleiner, dus we hebben ongeveer het zelfde tempo met wandelen. De gids is een Argentijnse die hier voor het zomerseizoen is om de gletsjertochten te doen. Eigenlijk zou een andere gids de tocht vandaag doen, maar die had andere plannen en heeft zij het overgenomen.

Aangekomen bij de voet van de gletsjer hebben we even lunchpauze waarna we de spullen pakken die nodig zijn om de gletsjer te beklimmen. Je krijgt een harnas om en zit aan elkaar gezekerd met een touw. Daarnaast krijg je een paar spikes onder je schoenen geknoopt en een ijspick mee in de hand. Daarna had ik de keuze voor welk van de twee route’s we zouden nemen. Er is een lange en een korte tocht. De lange tocht is iets meer op en neer en krijg je wat meer van de grote spleten te zien, de korte tocht gaat geleidelijk omhoog over een aardig vlak deel. Maar ja, we zijn met z’n tweeën, doe de lange toeristische tocht maar dacht ik.

Alleen eenmaal op de gletsjer met die spikes onder je voeten twijfelde ik wel over de lange route! Dat loopt wat moeilijker en zwaarder dan gedacht! Vanaf een afstand lijkt de gletsjer erg wit, alsof er een laagje sneeuw ligt. Maar schijn bedriegt! Het is gewoon ijs en dat loopt best zwaar als je al stampvoetend omhoog moet lopen om een beetje grip te krijgen met je spikes. Maar de route was het zeker waard! We hadden geen haast en zijn naar een weerstation gelopen die op de gletsjer staat. Ook daar hadden we even pauze en had de gids warme chocolademelk mee! Alleen omdat ze gerekend had op 4 personen, had ze veel te veel, ofwel lekker veel voor ons beide! Dat ging er wel in zo in de kou.

Eenmaal terug van de gletsjer moesten alle spullen ingepakt worden en mee op de terugreis. Hiervoor had zij een hele grote rugzak/ backpack mee. Alleen past daar net niet alles in. Zo heb ik achterop de rugzak nog het een en ander geknoopt en heb ik de grote plastic bak meegenomen naar de kajak. Had het onderweg wel te doen met de gids. Een enorme tas met alle rotzooi “even” mee terug sjouwen. Maar het is gelukt, alles daarna op de kajak geknupt en teruggevaren. Al met al zo’n 5 uur op pad geweest. Super gezellig en een fijne wandeling gehad. Geslaagde tocht. Een aanrader voor iedereen in de zomer van Noorwegen!