De eerste 1700 km

Ben 5 dagen op reis en zit op de 1700 kilometer in de richting van de Noordkaap! Het kost wat tijd, maar dan zie je ook wat, van de snelwegen in Zweden. Maar bij de stops gelukkig ook wat van de omgeving.

De reis heb ik wel voorbereid met betrekking tot wat mijn route word en een heel aantal stops in Noorwegen, maar over Zweden heb ik niet heel erg nagedacht merk ik. Zo lag Stockholm op de route, maar had vooraf niet gekeken wat daar allemaal te beleven is. Van alles, maar daarvoor had ik de tijd niet met het huidige schema. Wel heb ik in de namiddag een oude boot bezocht. Rond het middaguur was er net een bus met toeristen aangekomen en was mij de rij veel te lang.

Blijkt dat die boot één vaart heeft gemaakt, en daarna 330 jaar op de bodem van de zee heeft gelegen! Het was het eerste schip van Zweden in de jaren 1600 met een dubbel dek met kanonnen. Vermoedelijk was het schip daardoor heel instabiel en is het met de tweede goede windvlaag gekapseisd. En nu zijn ze heel trots dat hij na zoveel jaar, door brak water, in goede staat is gebleven en zo nu in het museum tentoon kan worden gesteld. Gekke Zweden, maar wel mooi om te zien.

Voor nu is de voorlopige planning, om de 2 a 3 dagen ongeveer 3 a 400 kilometer te maken in de richting van de Noordkaap. Nu twijfel ik sinds vandaag om nog verder langs de kust te rijden en de E4 te volgen, of dat ik een route door de binnenlanden ga nemen. Na 1700 kilometers op de snelweg, tenminste wat soms voor snelweg moet doorgaan, is wellicht een andere route ook wel fijn. Zal het komende dagen eens bekijken in de routeplanner.

Het een en ander heb ik al op Instagram gepost, daar is het makkelijk om een overzicht bij te houden, maar hier nog een paar highlights. Zeker mijn eerste overnachting was wel echt een plaatje. Daar kon ik dan ook mooi oefenen met de drone. Het is nu steeds een afweging maken met wat mijn plannen zijn. Zoals nu sta ik naast een skipiste en ga ik morgen met de fiets het dorp in. Daardoor is de locatie minder mooi, maar wel goed bereikbaar. Wellicht als ik morgen op tijd weer terug ben ik nog de bossen in trek met de camper.

Leuk om van deze en gene te horen dat ze mij, soms op de voet, volgen. Van jong tot oud kreeg ik vanavond te horen! En vanmiddag kreeg ik al de vraag waarom ik nog niet vertrokken was, het stipje stond nog stil op de kaart. Ja… het is vakantie en Erwin houd van uitslapen!

Oh ja, nog een leuk feitje, als je de grens over gaat van Duitsland -> Denemarken pikken ze je er tussenuit als Nederlander. Zal ook eens niet dat ik controle heb aan de grens. Een paar uurtjes later, van Denemarken -> Zweden, zelfde verhaal nog een keer! (die is terug te zien in de timelapse, dame van de douane zie je links in de schaduw)

Whoeho