Pech onderweg – diesel lekkage

Ik had een mooi plekje gevonden voor de nacht, in Noorwegen, vlak bij de Zweedse grens. De volgende ochtend moest ik goed bereik hebben met de telefoon omdat er bij mijn vader op het werk het een en ander verkocht /geveild werd. En als het om gereedschap gaat, mijn collectie is nog niet compleet dus kan nog wel wat gebruiken.

Maar na de veiling heb ik koerst gezet richting Zweden, om daar de veerboot te pakken terug naar Noorwegen en een stukje af te snijden. En de avond ervoor had ik al gezien, een paar honderd meter verderop bij een andere parkeerplaats ligt een geocache, dus die kon ik wel even oppikken bij vertrek.

Zo gezegd, zo gedaan. En omdat ik de motor net gestart had, de huishoudaccu al een redelijk stuk leeg was omdat ik de laatste dagen wat kleinere stukjes had gereden, heb ik de motor laten lopen. En kort na het uitstappen dacht ik, wat ruikt het hier naar terpentine of iets dergelijks. En zo sterk dat ik dacht, hoe vreemd. Totdat ik zag dat er vloeistof onder de camper vandaan kwam!!!

Blijkt dat er diesel lek! Ergens midden onder de auto, o.a. tegen de uitlaat aan. Dus motor uit en opnieuw kijken. En toen was het lek weg! Dat scheelt deels, alleen nu stond ik stil.

Dus auto omhoog, zaklamp er bij en kijken wat ik kon vinden. Er zit een radiator die de diesel verwarmt door de temperatuur van de uitlaat. Daarvan kon ik de stekkers zien en deze los en vast maken maar verder kwam ik niet. De rest zit bovenop de tank, dat weet ik ook wel, die heb ik er namelijk al eens onderweg gehad om een leiding voor de standkachel te maken. Alleen daar kun je echt niet bij zonder de tank er onderweg te halen. Na wat te hebben gekeken en gevoeld de auto opnieuw gestart, maar zonder resultaat, nog steeds zo lek als een mandje!

Dus dan zit er niks anders op dan de ANWB in te schakelen, de tank demonteren gaat niet lukken in mijn ééntje terwijl deze praktisch vol zit. En omdat ik weet dat de ANWB gaat vragen, waar sta je, en ik geen internet en telefoon tegelijk heb hier in Noorwegen, heb ik mijn locatie maar op mijn blog gezet voor de ANWB 😉

En aan de telefoon de situatie uitgelegd, en jazeker, waar sta je, kun je op internet via een gestuurd linkje, je locatie doorgeven. Nee, maar die kun je vinden op www.camperbusje.com. Zoiets had hij nog niet eerder meegemaakt maar vond hij wel heel handig! Opgelost!

En na 20 minuten werd ik gebeld door Falck, de afsleep die de ANWB geregeld had. Maar met de mededeling; ” Het is heel druk en ik rijd aan de andere kant van het verzoringsgebied. Ik bel je over twee uur terug, we hebben je melding ontvangen en komen er tzt aan.”. En zeker, na 2 uur een belletje; “Kun je je exacte locatie ook nog eens rechtstreeks naar ons verzenden? Dan gaan we kijken wie naar jou toe komt en bellen we met een uur.” Pfff dacht ik. Ik zit gelukkig warm en droog, de kachel werkt gelukkig wel, die heeft een afzonderlijke aansluiting gelukkig. Maar dit duurt wel even. Maar naar een uur geen belletje, maar een sleepwagen voor de deur!

De beste man uitgelegd wat er aan de hand is, waar ik de brandstof omhoog zie spuiten bovenop de brandstoftank. Had in de wachttijd nog even de motor gestart en gekeken waar ik de brandstof vandaan zie komen, maar dat zit bovenop de tank. Daar kon de beste man nu ook niks mee. Dus op naar een garage. Er zit toevallig een Renault dealer in het dorpje waar ik naar onderweg was, dus daar ben ik afgezet. Maar omdat het zaterdag middag is, aan het eind van de middag, is de garage natuurlijk al gesloten. Maar gelukkig hadden ze een buiten stopcontact dus hoefde ik mij over de stroomvoorziening geen zorgen te maken en kan ik het rustig afwachten tot maandag.

’s Avonds had ik een medewerker zien rijden in een busje van de garage, die heb ik even aangesproken en kort de situatie uitgelegd. Hij gaf aan dat er maandag om 07.00 al wel iemand is en dat ik dan even moest overleggen en dat het kamperen voor het weekeind geen probleem was.

Dus van morgen gelijk om 07.00 uur voor de deur gestaan en de baliemedewerker gesproken. Die heeft mijn gegevens genoteerd en gaf aan dat hij het zou doorgeven aan de werkplaatschef, die er nu nog niet was. Ik zou later bericht krijgen en zo stond er om 08.00 uur een monteur voor de deur!! TOP.

Die wou de camper naar de werkplaats rijden, om het gebouw heen. Heb toen uitgelegd wat ik heb bekeken en dat hij wel heel veel lekt. Dat het mij onverstandig leek en ik anders de motor wel even zou starten zodat hij kon kijken naar de lekkage en beslissen of hij echt wel wilde rijden. Daar moest hij wel om lachen, ja.. dat was iets meer diesel dan hij had gedacht. Ik kon binnen plaatsnemen en dan zou hij de auto wel naar binnen slepen met een collega.

En een uurtje later had hij het lek gevonden en een foto gemaakt om te overleggen hoe nu verder. Heb blijkt dat op de kopse kant van de aansluiting van de brandstofslang er een gat in de plastic behuizing zit. Dit zit in de behuizing van de brandstofpomp en vlotter. Het leek hem alsof iemand hier een aansluiting heeft geprobeerd te maken en deze niet heeft gebruikt en had dichtgelijmd. Heb gevraagd of er een nieuwe unit ingezet kon worden en wanneer deze leverbaar was.

Dat was voor ons beide alleen een beetje schrikken, dat zou 1250 euro moeten gaan kosten. Dat leek de monteur ook wel een beetje overdreven dus stelde hij voor om hem te gaan lijmen. Geen garantie maar er vanuitgaande dat ik thuis dan wel kon redden. En zo geschiedde. Hij heeft het met twee componenten lijm dichtgemaakt, laten drogen en uitgetest, alles is nu dicht en functioneert weer!

Dus Erwin is weer onderweg!! Nog één weekje en dan ben ik weer thuis. De tijd vliegt wel voorbij zo. En ook weer meer avontuur dan de planning, op zulke pech zat ik natuurlijk niet te wachten, maar ben blij dat ze mij zo snel hebben geholpen.