RIB safari

Eén van de activiteiten in de Lofoten is een RIB safari geweest. Blijkbaar ga je hier niet alleen op een boot het water over scheuren, maar bied iedereen een combinatie van de fjorden en zeearend spotten aan. Blijkt een gouden combinatie! Maar ja, als iedereen dat doet, zal dat ook wel.

Achteraf heb ik blijkbaar de juiste aanbieder gekozen. Onderweg heb ik twee andere aanbieders voorbij zien komen en die hadden meer haast om heen en weer te varen dan onze gids. We hebben, ondanks dat het een goeie twee uur was, tijd genoeg gehad om alles te zien en te bespreken.

Vooraf krijg je een introductie over het zwemvest en het “overlevingspak”. Nu ben ik geen complete leek op het gebied van watersport, dus dat was makkelijk. En het overlevingspak ken ik op het werk als ietsje waterdichter dan wat we hier aangemeten kregen, maar goed, blijkt wel lekker warm, daar ging het voornamelijk om. Dat bleek geen verkeerd idee, hoewel ik hem niet helemaal tot de nek aan toe dicht had, waren er mensen die zelfs met muts, sjaal en handschoenen het nog koud hadden.

Toevallig was er ook een tweetal waarmee ik op de boot zat bij de walvis safari. Wel grappig dat wij gelijktijdig boottripjes maken. Nadien grapten ze nog, tot de volgende trip hier op de Lofoten!

Vooraf twijfelde ik of ik wel een tochtje moest maken, maar achteraf zou ik het voor geen goud willen missen. We hadden een klein gezelschap, dus plek zat maar ook een relaxt gezelschap. En een hele toffe gids. Beetje mijn leeftijd en je kon merken dat hij echt plezier heeft in z’n werk. Hoe kan het ook anders dan een beetje varen in een heel mooi gebied en onderweg wat vissen gooien naar de zeearend!

Onderweg naar de Trollfjord zijn wij twee keer gestopt op een locatie waar de zeearend zoal rondhangt. Daarbij heeft de gids een koelbox met vis mee om ze te lokken. En wel grappig, er komen eerst zeemeeuwen op af. Maar het is wel duidelijk wie er de baas is in deze regionen, zodra de arend in de buurt komt laat de meeuw snel alles vallen en zorgt ie er voor dat hij zelf geen prooi word.

Vlak bij en in de Trollfjord was het water spiegelglad. En had er schitterend weer bij, wat maakt dat alles ook heel mooi in het water spiegelt. Heb echt geluk gehad met het weer. Hoewel ik een wat ruigere tocht over de golven ook zeker niet erg vind, heb je nu wel iets meer aandacht voor de omgeving. En de gids kon mooie verhalen vertellen over de trollen van de Trollfjord!

Na een rondje door de fjord, hebben we een rondje gemaakt om het eiland wat er vlakbij ligt en wat te horen gekregen over de geschiedenis en de bouwconstructies die ze hebben rondom de fjorden. Waarna we rustig, met 70 km/u, in de richting van de haven zijn gaan varen. (Filmpjes volgen tzt op YouTube.)

Op de terugweg naar de haven stoppen we nog één keer bij één van de locaties van de zeearend. Daar zorgt de gids dat hij zijn koelbox leeg krijgt en weet hij het zo te spelen met de arend, dat hij een vis in de lucht gooit en de arend hem daar oppikt! Dat is wel een heel gaaf gezicht. Had zelf de camera niet bij de hand omdat ik al een paar mooie foto’s en filmpjes heb, maar wat is dat gaaf om te zien. Zo’n grote vogel die een opgegooide vis zo vlak boven je hoofd uit de lucht grist en vlak over je heen vliegt. Dat blijft je wel bij.