Blåvatnet

Moest op de laptop even zoeken naar waar je de speciale karakters invoegt. Al die tekens bovenop de verschillende letters ben ik niet gewend op een normaal toetsenbord. Maar het is gelukt, Blåvatnet is mijn volgende wandeling geweest. Alleen was het niet het beste weer helaas.

Maar niet getreurd, heb niet de hele weg regen en wind gehad, alleen de eerste en de laatste drie kwartier. Ben heel blij met mijn kachel in de bus, zeker na zo’n wandeling!

Toen ik deze week bij de waterval aan het wandelen was en ik met de drone aan het vliegen ging, vroeg een Finse dame of ik vaker dit soort wandelingen met uitzicht deed en filmde. Toen vertelde ik haar over de vorige wandelingen en vroeg zij of ik al bij het ijs meer was geweest aan de andere kant van de waterval, wat niet het geval was. Dus gaf zij mij de locatie van Blåvatnet. En daar ben ik dan ook geweest.

De meeste wandelpaden in Noorwegen staan goed aangegeven. Zo dit pad ook, alleen van een pad kun je niet echt spreken. Er zijn hier en daar een paar rode stenen, dus je weet de richting, maar het was één en al keien. Zover als je kon kijken! En dat voor een paar kilometer achter elkaar. Het scheelt, het was wel omhoog lopen, maar niet steil en als je rustig aan doet, kun je er prima overheen.

En eenmaal aangekomen bij de laatste honderd meter, blijken de keien ietsje groter te zijn! Nog even een paar grote bolders over en dan kom je bij het ijs meer uit. Wat een mooi gezicht, Zo strak blauw en helder! Je ziet op de foto’s in de verte de waterval van de gletsjer. Dus het is een korte weg van de gletsjer naar het meer. En het was zeker de moeite waard. Heb dan ook een half uur bij het meer gezeten, even wat eten en drinken en wat foto’s maken. Maar gezien de kou niet te lang blijven zitten en weer rustig aan teruglopen.

Een mooie aanrader van de Finnen.