Sneeuw(kettingen)

Zoals wel vaker, kijk ik voor een overnachtingsplaats vaak wat er zoals in de buurt is gevonden door anderen. Veelal staat er dan bij de locatie vermeld wat voor voorzieningen er zijn, soms ook geen enkele en wat voor soort locatie het is. Een plek midden in de natuur, parkeerplek in de stad met hoogte e.o. breedte beperkingen al dan niet in combinatie met verbodsbepalingen kwa tijd.

Zo heb ik na mijn campingbezoek in het dal een mooi plekje gevonden in de app, een paar kilometer verderop de berg op. Schitterend uitzicht als je de foto’s bekijkt en volgens een review, precies een maand geleden, een prima onderhouden weg, ondanks dat het bord aan het begin van de weg anders zegt. Dus start ik mijn reis op een mooie slingerweg omhoog.

Na een paar kilometer en een paar haarspeldbochten later, zie ik wat sneeuw in de berm en twee bochten later rijd ik in de sneeuw. En dan… grofweg 150 meter in de sneeuw, de volgende haarspeldbocht. En je raad het al, aan het eind van de bocht kom ik niet verder! Het enige dat nog gebeurd is het wegglijden in de richting van de binnenbocht cq berm ala greppel!

Het is volgens de boordcomputer 3⁰c en er loopt een dubbel spoor over de weg. Zo te zien is er dus al iemand anders heen en weer geweest vandaag. Dat was mij de eerste 150 meter ook al opgevallen, dus dacht ik toen, waarom niet. De eerdere bergpassen waren ook goed te doen, hoewel dat asfalt was. Maar hier kwam ik niet meer vooruit! En dat op een wel heel ongelukkige plek, omhoog, naast de greppel en nog net in de bocht. En naast de bocht is de afgrond, dus ook niet een mooi plekje om achteruit te rollen om terug te gaan.

Eerlijk is eerlijk, dat was niet een heel fijn moment. Heb de hulplijn ingeschakeld om alvast te zoeken naar een sleepbedrijf in de tijd dat ik de sneeuwkettingen ben gaan proberen. Had ze al wel gekocht in Zweden, maar nog niet uitgeprobeerd. Stond wel op de planning, voor later, maar nu moest het gebeuren. De keuze was weg, ik moest nu wel!

Dat bleek gelukkig makkelijker dan gedacht. De eerste is natuurlijk het lastigst waarna de tweede er een stuk vlotter om ging. Had de ketting vooraf al wel eens uit de doos gehaald en had de beschrijving al wel vertaalt naar het Nederlands. Helemaal onvoorbereid was ik dan ook weer niet. Alleen had het feitelijke oefenen nog even achterwege gelaten. Dat was op zich best handig geweest nu.

Voorafgaand aan het omleggen heb ik een paar stenen onder de achterwielen gelegd om het wegrollen te voorkomen bij het oprijden. Ook maakt dit het werken net een stukje veiliger. En op deze manier kon ik zonder de handrem wegrijden. Zodra de banden, met ketting, grip krijgt kan hij meteen rollen zonder extra weerstand van de handrem bij een hellingproef.

Het is even wennen met wegrijden, maar het is gelukt en het is goed gekomen… tenminste de eerste 10 meter! Heb klaarblijkelijk de eerste omgelegde ketting niet genoeg opgespannen. Deze liep er na 10 meter al af. Maar wegrijden gaat lukken en het om leggen is nu een stuk makkelijker als je weet hoe het moet!

Ketting er opnieuw op en gaan met die banaan! Het was één haarspeldbocht omhoog waarna ik gekeerd heb op de berg om toch maar een ander plekje op te zoeken voor de nacht. Durfde het niet aan om toch bovenop in de sneeuw te gaan overnachten. Was al bijna vast komen te staan en het was nu wel dooi, maar als alles gaat opvriezen kan het goed glad worden met de ijs dat dan ontstaat. Ben heel rustig aan naar beneden gereden en een paar bochten later, uit de sneeuw, heb ik kettingen weer verwijderd. Dat was mijn dagje wel zo!

Nu nog op zoek naar een mooie plek voor de nacht. Die was er gelukkig onder aan de berg wel. Minder uitzicht, maar wel goed bereikbaar. Daar gelijk alles maar even schoongespoed en opgehangen om te drogen. Handig zo’n waslijn en een grote voorraad water met de camper!