Week 5

En het was weer een druk weekje! Heb de Lofoten verlaten en heb de nacht, na de veerboot naar Bodø, vlak bij Bodø doorgebracht. Het was middernacht toen ik op m’n plek stond en dat was wel genoeg voor die dag.

Deze week was een aardig drukke week, met veel reis kilometers. 13 oktober haal ik Anouk op van het treinstation in Bergen. En om daar op tijd te zijn ga ik komende week wat kilometers maken en mijn neus richting de plaats Bergen zetten.

De reis na de Lofoten begon vlak bij de stad Bodø. Heb na de veerboot geen lange tocht meer gemaakt, die boot kwam namelijk tegen middernacht aan. Vond het toen wel genoeg voor die dag. De volgende dag ben ik redelijk op tijd, voor mijn doen, uit de veren gegaan en heb ik koers gezet richting Trondheim! Het is ruim 700 kilometer naar Trondheim, 9 uur rijden waar ik 10 uur over gedaan heb. Veel heb ik dan ook niet stilgestaan! En om in Trondheim te komen ben ik door Hell gegaan! (plaatsje vlak naast Trondheim)

Daarna heb ik een dagje door Trondheim gefietst. Het is alleen de laatste tijd niet het beste weer in Noorwegen, het lijkt wel herfst! Maar dat mocht de pret niet drukken. Ben op wat toeristische plekken geweest waaronder; een ijskoffie adresje, een kathedraal, een blijkbaar beroemde brug, mooi uitzicht over de gekleurde huisjes, een oud fort en de Ikea. XD Heb mij in ieder geval goed vermaakt.

Hierna ben verder zuidelijk gereden naar de plaats Kristiansund. Voorafgaand heb ik een plekje voor de nacht opgezocht buiten de stad. Heb een oude aanlegsteiger gevonden en had hier heel mooi uitzicht. Het was weer een bijzonder smal weggetje naar beneden, maar voor wat, hoort wat en was niet de enige die de plek gevonden had. Stond er met een andere die in weer en wind heeft geprobeerd een visje te vangen, zonder succes.

Ook het weer was mij niet helemaal gunstig gestemd in Kristiansund, maar heb een ommetje gemaakt en heb lekker gegeten. En toen ik eigenlijk van plan was om te vertrekken, kwam ik nog een oud wachterstoren tegen. Vanuit het torentje heb je rondom Kristiansund een heel mooi uitzicht. Binnen had je ook nog wat kunst hangen, waarvan ik er één op de foto heb, die heeft mij wel kunnen boeien.

Één van de redenen om naar Kristiansund te gaan is de Atlantic Road. Die ligt vlak bij, en is een serie van hele kleine eilandjes, verbonden met de typische Noorse bruggen, liggend aan de oceaan. Heb hier een paar filmpjes opgenomen en een paar mooie foto’s gemaakt. Denk dat ik hier in totaal een uur geweest ben waarbij ik alle weertypen heb gezien. Weer en wind, regen en zon. (Als er volgende week weer wat tijd over is, zal ik ’t filmpje bewerken en op YouTube zetten.)

Onderweg heb ik van verschillende mensen wat punten om te bekijken doorgekregen. Sommige op de route, sommige niet. Een van die punten is de Geirangerfjord. Die ligt op de route, dus ben ik hier en in het dorpje Geiranger wezen kijken. Heb een paar mooie plaatjes kunnen schieten, vliegen met de drone was alleen de laatste tijd, zo ook hier, niet mogelijk. Daar zijn steeds minder beelden mee te maken vanwege de wind en regen. Hij is aardig gevoelig voor een stevig briesje, dus dat lukt niet veel  helaas.

Even later, terwijl ik onderweg was naar ’t dorpje Geiranger, kwam er nog even een cruiseschip aanmeren. Die kan blijkbaar in deze fjord aanleggen. Ze hebben een hele lange steiger gebouwd, dus het schip blijft best ver van de kant af liggen, maar kan zo toch aanmeren.

Wel grappig, door het dorp, met veel hoogteverschil, loopt een rivier. Door het hoogteverschil heb je door het hele dorp dus een aflopende waterval met hele diverse hoogteverschillen. Naast die waterval loopt een mooie wandelroute van trappen waar je mooi uitzicht hebt op de watervallen.

Na een ochtend in Geiranger en omgeving ben ik doorgereden naar de camping in de richting van de gletsjer waar ik wil gaan wandelen. Onderweg naar de camping ben ik een paar bergpassen over geweest van 1200 en 1400 meter. En de eerste was kort na Geiranger en deze waren besneeuwd! De weg was over het algemeen goed begaanbaar, met hier en daar nog wel sneeuw en ijs op de weg. Heb rustig aan gedaan, het was over het algemeen slecht weer en bovenop nog even kort de zon gezien! Heb nog een timelapse gemaakt van de route.

Aangekomen op de camping was ik eerst de enige in een camper. Later op de avond is er nog één bij gekomen en een paar bezoekers in een hut. Maar omdat het aan het einde van het seizoen is, is het heel rustig in dit dal. De medewerkers zijn dan ook deze maand bezig om alles winterklaar te maken en te sluiten. Maar gelukkig zijn ze nog open. Het is even geleden dat ik de was heb gedaan dus dat kon hier heel mooi. Daarnaast is het een goeie plek om de formule 1 te kijken en alles weer even een beetje fatsoeneren in de camper.

Wilde graag op de zondag mee met een wandeling de gletsjer op, maar ze hebben besloten op zondag niet te gaan. Maandag was er nog plek op de laatste wandeling van het seizoen. Dus de maandag op tijd uit de veren en op naar de gletsjer. (Zie afzonderlijk bericht.)

En omdat ik een dagje moest wachten, heb ik de camping verlaten en zag ik een mooi plekje op de kaart om te gaan staan. Ergens bovenop de berg met een mooi uitzicht, dacht ik…. Blijkt dat ik mijn sneeuwkettingen tevoorschijn moest halen! Zie het bericht over de sneeuwkettingen!

Een bewogen weekje zo. Lekker door kunnen rijden en weer een boel gezien van Noorwegen. Op naar Bergen!