Standkachel / diesel kachel

Zoals in mijn laatste bouw update al genoemd, zijn er een heel aantal zaken voor elkaar gemaakt. Zo ook de verwarming en de standkachel. Heb beide, een elektrische motor verwarming en een diesel kachel voor het interieur.

De bus maak ik zo dat ik het hele jaar rond in heel Europa kan vertoeven. Daarom ben ik druk geweest met isolatie maar ook met de verwarming en ventilator in het dak.

Om dan maar te starten met de elektrische motorverwarming. Ik heb een DEFA elektrische koelwater verwarming gekocht. Daar zijn verschillende varianten van te krijgen en heb er 1 die specifiek geschikt is voor de Renault Master. Deze moet je aansluiten op een specifieke koelwater-slang en dan ook op een specifieke plaats. De kachel werkt zonder draaiende delen, dus door de confectie van het verwarmde water moet het water rondstromen. (voor zover je van stromen kan spreken)

Het was even puzzelen waar die nou exact moet komen. Je krijgt er wel een tekening met een wat schimmige foto bij, maar doordat er verschillende waterleidingen lopen is het even goed kijken waar je hem tussen moet zetten. Renault heeft namelijk bedacht dat er meerdere radiatoren zijn met koelwater en meerdere pompen voor die diverse radiatoren.

Verder heb ik een Eberspacher airtronic 2 (AS2-D2L), een 2KW kachel met een afzonderlijke stijgleiding voor de aanvoer. Gezien het formaat van ’t camperbusje en de toegepaste isolatie lijkt mij een 2KW kachel meer dan genoeg. Hiervoor ook advies gevraagd van het bedrijf waar ik de kachel gekocht heb, Perdok in Assen.

Kon op internet vanalles vinden over (diesel)kachels. Maar nooit een duidelijke webshop waar alles netjes bij elkaar te vinden is. Omdat dit iets is waar ik geen problemen mee wil hebben, op alle vlakken, heb ik besloten dit niet online te bestellen maar naar een professioneel bedrijf te gaan en daar alles in 1x te bestellen. Hier heb ik dan ook zeker geen spijt van. Werd daar goed geholpen en ben, helaas, voor het bedieningspaneel al terug geweest voor de garantie. Zij hebben ter plekke geconstateerd dat het onderdeel niet goed werkt en heb de volgende dag al een vervangend onderdeel gekregen.

Zo is mijn wens voor de aanvoer van de brandstof dat het zo in elkaar steekt dat ik nooit zonder brandstof kan komen te staan. Lees ook het een en ander op het internet dat mensen een T-stuk tussen de huidige brandstofleiding zetten. Dat heeft als risico dat als je vergeet op tijd te tanken of er gewoonweg niet op bedacht bent, je zonder brandstof kun komen te staan. Zeker op momenten dat je in de kou zit, is dat iets wat je ten alle tijden wilt voorkomen lijkt mij.

Daarom heb ik de tank onder de wagen vandaan gehaald en heb ik een speciale aansluiting gemaakt voor de verwarming. Hiervoor is een speciale set van Eberspacher te koop en die heb ik dan ook gemonteerd samen met m’n vader.

Binnen zit de kachel onder de passagiersstoel. Had eerst een andere plek bedacht, alleen voor de toekomst, mbt. het onderhoud was dat geen handige en verstandige plek. Doordat de cabine iets hoger zit dan de laadvloer van de bus zitten de aansluitingen van de kachel ook wat hoger en daardoor droger dan de laadvloer. Daarbij zit hij net na een schot van de motorruimte en dus echt beschut.

Afgelopen winter heb ik al een paar keer ergens gestaan en heeft de kachel goed dienst gedaan. Dit ondanks dat de bus toen nog niet volledig geisoleerd was kon hij het meer dan makkelijk warm krijgen. (Max -2 gehad ’s nachts.)