Klussen, klussen en nog eens klussen

Na de vorige update heb ik trend van het klussen goed doorgezet. Toen moest ik nog drie dagen werken voordat ik vakantie zou hebben. Had voor mijzelf een plan gemaakt dat ik een week zou klussen en dan twee week op vakantie!

Eerder op in het jaar, of eind vorig jaar, heb ik gevraagd aan mijn neef en nicht of ik een weekje kon blijven logeren, in Innsbruck, Oostenrijk. Bleek dat ik de eerste was die vroeg om alvast plannen te maken voor de vakantie ondanks de mogelijke beperkingen. Dus dat was geen enkel probleem. Een weekje Innsbruck stond genoteerd!

Eenmaal vakantie ben ik enthousiast van start gegaan en had ik voor mijzelf het idee een week te klussen en twee op vakantie te gaan. Voor mn week klussen had ik een goed idee wat ik klaar zou maken voor de reis en dat is gelukt, maar dat is niet helemaal, of helemaal niet, gelopen zoals ik in gedachten had. Ben tot de avond voor vertrek aan het klussen geweest om het af te krijgen! Maar eerlijk is eerlijk, ik ben wel tevreden met het resultaat.

Vooraf heb ik een aantal mensen gevraagd of zij mij konden helpen met het klussen aan de bus. Zij hebben afgelopen week heel hard gewerkt om mij te helpen de bus op tijd klaar te hebben voor mn reis naar Oostenrijk. Dan jullie wel!

Na de balken in de vloer dacht ik het dakluik en ventilator te gaan monteren, alleen dat blijkt wat ingewikkelder dan ik vooraf gedacht had. Het probleem is dat het dak voorzien is van ribbels/afwaterings profielen en het dak bol loopt. Zo’n dakraam is volledig vlak en hiervoor zal ik een mal/frame moeten maken om hem vlak op de bus te monteren. Deze had ik niet (voorbereid) en kon dus niet geplaatst worden. Maar niet getreurd, de ramen aan de zijkanten waren er ook nog! Na wat voorbereidingen treffen zijn deze relatief makkelijk te plaatsen en hebben we deze in de middag geplaatst.

Om ook in de winter op vakantie te kunnen wil ik de bus goed isoleren. Zelf heb ik geen vertrouwen dat een paar centimeter, wat ik veelal lees, 2cm armaflex, goed genoeg is om ook in de winter goed op vakantie te kunnen. Na wat onderzoek heb ik twee componenten PUR schuim gevonden wat waterdicht is door de gesloten celstructuur. Hier heb ik als eerste de bodem mee bedekt. Het voordeel van de PUR is dat je alle buizen en leidingen netjes kunt aanleggen en hier onder en boven mooi het spul kunt spuiten en dat je altijd een mooie aansluiting hebt op de vloer.

Leer mij alleen kennen, ben heel enthousiast begonnen en heb aan de voorzijde van de bus veel te veel gespoten en achterin was het krap aan genoeg. Rustig Erwin, rustig aan. Mede hierdoor had ik met het gekochte pakket ook niet genoeg om een paar andere stukjes te isoleren / vast te zetten in het isolatie. Derhalve heb ik meteen maar een grootverpakking besteld en heb ik een paar dagen voor vertrek de zijwanden en de wielkasten nog kunnen isoleren.

Nadat de vloer geïsoleerd was heb ik vinyl gekocht voor de vloer. Deze. heb ik over de gehele vloer gelegd zodat je ook in de kasten en onder het bed gelijk een nette afwerking hebt en de vloer zonder naden doorloopt. Ook is het fijn dat deze nu geheel waterdicht is en ik mij geen zorgen hoef te maken over een beetje water of ander zaken. 


Zit dit rustig op mijn vakantieadres te schrijven en denk bij mijzelf, dit is wel een hele lange blog! Maar vind het een leuke activiteit en hoop dat jullie het ook kunnen waderen.


Heb het eerste weekeind van mijn vakantie gestart met het maken van een bed/bank. Eerst heb ik samen met een vriend wat schetsen en opzetjes op papier gezet om er achter te komen hoeveel standen de bank moet hebben. Na de brainstormsessie ben ik aan de slag gegaan en heb ik een framewerk gemaakt voor het bed. Deze is een beetje lomp uitgevallen en was mij niet naar wens.

Heb online gekeken en heb een paar ladegeleiders gekocht die fatsoenlijk wat gewicht mogen dragen om te zorgen dat de bank makkelijk in en uit te klappen is. En met het ontwerp van het eerste frame heb ik daar de ladegeleiders in verwerkt en is het frame opnieuw gemaakt. Ditmaal is het goed uitgepakt en is het een degelijk, stevig en recht framewerk geworden!

Het bed heeft nu vier standen,

  • Transport, waarbij alles zo klein mogelijk is gemaakt.
  • Bank modus, waarbij je een schuine rugleuning hebt en een schuin zitvlak.
  • 1 pers. bed.
  • 2 pers. bed, alles uitgeschoven. 
  • (foto’s zullen later volgen)

Nadat het bed klaar was heb ik voor m’n vakantie alle oude wandpanelen op maakt gemaakt en weer gemonteerd. Hierdoor ziet het er weer verzorgd uit. Anders zit je tegen alle isolatie aan te kijken. Ook is de achterwand van de keuken alvast geplaatst. Hierdoor kan ik de elektra al vastmaken aan de definitieve plek. Wellicht dat het nog wel een beetje wijzigt, maar in grote lijnen zit dat nu op z’n plek.

Want op vakantie wil ik wel graag gebruik maken van de koelkast en stroom voor de verlichting op het opladen van alle mobiele apparaten. Dus na veel kabels op maat maken en uitdokteren waar wat moet komen heb ik de laatste zaken de laatste avond voor vertrek afgemaakt!

Voor de mensen die er kaas van hebben gegeten ik heb de volgende apparatuur in de bus voor de elektra:

  • 12|1600|70 victron multiplus ( 12v, 230v 1600W, 70A laadstroom, 1A startaccu lader)
  • 220Ah AGM accu, tot 80% te ontladen
  • Victron batterij monitor met Bluetooth adapter
  • 12v 42L compressor koelkast, gem. 14wh (1A)

Tot slot heb ik een krat gemaakt met zaken zoals een paar handschoenen, reserve lampjes, ducktape, tywraps, olie, startkabels, zaklamp, veiligheidshesjes, poncho etc. etc. etc. Verder heb ik nog twee koffer(tjes) met een dopsleutel set en een gereedschapskoffer met alle hande gereedschap als een baco, waterpomp tang, beitels, hamer enzovoorts. Goed voorbereid op reis!

Er zijn nog vast wat kleinere zaken die ik vergeten ben te vermelden maar dit zijn wel de grote zaken waar ik een week a anderhalf mee bezig ben geweest. Snap soms niet waar alle tijd in is gaan zitten, maar ben blij met het eindresultaat om fijn op vakantie te kunnen. Op naar Oostenrijk!